Speiderne på Tasta


Giske Lærum har skrevet dette om Tasta 1. tropp:

“Hei,
Etter telefonsamtale med deg for en tid siden har jeg vært i kontakt med Marit Søiland. Vi har satt hodene i bløt og kan fortelle fra vår fine tid i Speideren:

“Det var Lidveig Eide som startet Tasta 1. tropp i 1952. Hun var fantastisk flink og lærte oss mye. Marit og jeg var med fra starten og sluttet da vi giftet oss i 1959, – og flyttet begge til Bergen.

Det var ett fint miljø i Speideren med mye friluftsliv og turer i skog og mark. Vi ble delt opp i patruljer og 1 gang i uken hadde vi møte hos hverandre.”

 

Troppsmøte 1 gang i måneden og da holdt vi til i kjelleren i Tasta Bedehus. På møtene lærte vi førstehjelp, knuter, kastet livline, heiste flagg (på riktig måte), snakke i telefonen, morse, skrive følgebrev samt mange regler (dvs. gjøre minst 4-5 gode gjærninger pr. dag) og ikke minst klare oss i naturen med kniv, koke på grue, lage latrine, lære om dyr og fugler og mye annet.
Eskelandskogen var flittig brukt til sporlek og konkurranse mellom patruljene. Vi tente bål der og grillet pølser på spidd. Blåspeideren i Stavanger hadde hytte på fjellet. Vi tok båt til Hommersand og derfra var det å gå langt opp i fjellet. Hytten lå ensomt til uten strøm så vi kokte på primus. Vi reiste dit så ofte den var ledig, – en herlig plass. Leirbål om kvelden og selvfølgelig også der grilling av pølser. Vi hadde også sporleker og badet i vannet like ved. Vi var heldig som ikke satte fyr på naturen, vi var jo bare jentunger som klarte oss selv når Lidveig ikke var med og ledet oss.

Tasta 1. tropp reiste på kretsleir til Bjerkreim og i 1957 på landsleir til Voss.

Vi var en veldig aktiv gjeng og det kom stadig nye jenter som ville begynne i Speideren.”

Kilder: Giske Lærum (født Talgø), Marit Søyland og Marie Kristoffersen. 3 bilder fra Tasta 1.tropp, Giske Lærum.
8 bilder fra opptaksfest i Tasta bedehus, Marie Kristoffersen.

Flere artikler fra samme kategori: Kulturliv